top of page
  • ericafraaije

Gek spel maar het werkt!

Op tafel ligt een sprankelend bijna levend object, met een strakke lay-out en prachtige verhoudingen. Het is een perfect item dat mooier, beter lijkt dan jezelf: strak, up-to-date, altijd op tijd, betrouwbaar, altijd beschikbaar, hulpvaardig en luisterbereid. Eigenlijk de perfecte vriend. Het jasje vertelt echter een ander verhaal, het is wat verouderd en reflecteert iets over de eigenaar.


Kennelijk streeft de eigenaar niet naar perfectie als het gaat om netheid en heelheid. Het jasje is rafelig, valt uit elkaar en is besmeurd met verf. Kortom, het is 'gebruikt'. Is dit nog wel ok? Zou er niet een nieuw jasje moeten komen, een nieuwe look? En functioneert het huidige jasje eigenlijk nog wel? Wat is de reden voor de aanschaf van een nieuw jasje? Wanneer beoordelen we het als afgeschreven en klaar voor vervanging? Onze dagen lijken vaak niet veel meer dan een opeenstapeling van oordelen, vaak zijn ze negatief: niet mooi, niet goed, niet energiek, niet hip, enzovoort.


Zo beoordeel ik ook mezelf. Via het beschrijven van mijn mobiel en zijn jasje kom ik toch weer bij mezelf uit. Natuurlijk, het meest interessante, dat ben ik zelf! Ben ik wel oké, ga ik de juiste kant op? Doe ik genoeg, maak ik vooruitgang, kan ik de wereld nog wel bijhouden? Beetje te oud? Tuurlijk! Normaal, maar toch onacceptabel. Never accept the status quo! Stoer!


Datzelfde dictatoriale regime heerst in je hoofd als je iets fabriceert. Of je nu schildert, plaatjes schiet, of aan het typen slaat, het moet allemaal voldoen aan je eigen vage regels. Zodra je eraan voldoet, ben je happy, maar oei! Het speelveld verschuift meteen! Je ambitie klimt omhoog en je regels worden stiekem strakker. Goed als je je eigen prestaties dus ondertussen nog eventjes viert.


De ontsnappingsroute uit dat strenge hoofd? Switch het spelbord, speel een ander spelletje. Meer voelen, minder denken. Laat je hoofd werken om dingen gewoon te voelen en waar te nemen. En probeer ondertussen een beetje bewuster te worden van al die oordelen die als paddenstoelen in je hoofd opduiken. Gek spel, maar het werkt!1 opmerking

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
Mariafraaije
24 feb.
Beoordeeld met 5 uit 5 sterren.

heel treffend deze ook mama je schrijft echt leuk!


Like
bottom of page